09


Ontwikkeling Vissershaven en Museumhaven

10


Locatie riviercruiseschepen

11


Exploitatieplan bruine vloot

12


Inrichtingsplan haven

13


Vingersteigers in de Waddenhaven

14


Water en stroom in de Waddenhaven

MULTIPAGER


DE HAVEN

- PAGINA 2

Ontwikkeling Vissershaven en Museumhaven

De Vissershaven is belangrijk voor de relatie tussen toerisme, recreatie en het dorp. Met de verplaatsing van het dok naar de oostkant en de verhuizing van de historische schepen naar de westkant van de Vissershaven is die relatie versterkt. Op deze nieuwe, permanente plaats liggen de Wieringer aken WR4 en WR173 én het skuutje de WR60 (bouwjaar 1840).

Vlakbij staat het uit 1919 daterende peilschaalhuisje. Verder heeft de ONEW, Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen, hier in het voorjaar van 2020 een ontvangst- en onderhoudsruimte gebouwd. Daarmee is de historische hoek compleet.

Exploitatieplan bruine vloot


Voor de bruine vloot, dat zijn toeristische zeilschepen, is uiteindelijk geen exploitatieplan gemaakt.

Locatie riviercruiseschepen


Om de economie van Den Oever te stimuleren zijn toerisme en recreatie van groot belang. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om riviercruiseschepen een vaste plek in de haven van Den Oever te bieden. Duidelijk is geworden dat incidenteel bezoek van deze schepen mogelijk blijft, maar dat structurele voorzieningen en afmeermogelijkheden niet realistisch zijn.

Inrichtingsplan haven


Met de verplaatsing van het dok en de historische schepen is het inrichtingsplan uitgevoerd. Een verdere aanduiding van de ligplaatsen voor de verschillende gebruikers van de haven komt in de vernieuwde havenverordening.

“De Wieringer historische vloot heeft mede door het project Waddenpoort voor betrokkenen en voor toeristen een zeer aantrekkelijke locatie gekregen.
De Historische Hoek groeit zo uit tot een trekpleister voor Den Oever.”
- Tjeerdo Wieberdink

Vingersteigers in de Waddenhaven


In 2016 en 2017 zijn de vingersteigers aangebracht en ze hebben direct voor een stevige toeloop van passanten gezorgd. De meesten verblijven hier één nacht om te genieten van de rust en de stilte. De lokale horeca vaart hier wel bij.

Water en stroom in de Waddenhaven


Het lijkt zo’n klein project, het aanleggen van stroom en water. Maar het bleek een grote uitdaging! In 2018 is op de steigers in de Waddenhaven water en walstroom aangebracht. Hiermee behoort het gebruik van aggregaten op deze plek tot het verleden, waarmee een meer duurzame haven is gemaakt. Dat is heel fijn voor het groeiend aantal bezoekers die Den Oever per boot bezoeken.