Duurzaam toerisme

Den Oever is omgeven door prachtige natuur. We hebben dit ontsloten voor het publiek, ons aangesloten bij verschillende toeristische initiatieven en de toegankelijkheid van de gebieden vergroot.

Promotie Unesco Werelderfgoed Waddenzee

We zijn aangesloten bij marketingorganisaties als “Holland boven Amsterdam” en “Unesco Werelderfgoed Waddenzee”, die beiden duurzame toeristische bestemmingen voorstaan (Green Destinations)

Ook zijn we vanuit De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) betrokken bij het Afsluitdijk Waddencenter dat een paar jaar geleden bij Kornwerderzand is gebouwd.

BOUW ORNITHOLOGISCH UITKIJKPUNT


Het Waddenbelevingspunt

Het Waddenbelevingspunt mag gerust het visitekaartje van Waddenpoort Den Oever worden genoemd. De officiële opening was op 23 mei 2018 en vele bezoekers uit binnen- en buitenland hebben inmiddels de weg naar dit uitkijkpunt gevonden. Hier kunnen zij 360 graden genieten van het wad, het voormalige eiland Wieringen, de haven van Den Oever, natuurgebied ‘t Schor, de vele vogels die het gebied rijk is en van Vogelsandt, de grootste lepelaarkolonie van Europa.

Als kers op de taart is in mei 2020 een periscoop aangebracht waardoor ook mindervaliden vanaf het onderdek van de unieke omgeving kunnen genieten. Naast de natuur kan ook de duisternis hier in optima forma worden ervaren. Op het uitkijkpunt zijn schitterende informatiepanelen aangebracht met daarop onder andere tekeningen van alle vogels in het gebied. Voor dit project is nauw samengewerkt met Staatsbosbeheer en Vogelbescherming Nederland.

Fiets- en wandelroutes

In samenwerking met verschillende organisaties is de aanduiding en het comfort van de fiets- en wandelroutes rondom Den Oever sterk verbeterd. Het Toeristisch Opstap Punt aan de havenweg nabij de Dekamarkt draagt hier positief aan bij.

Ontwikkeling van ‘t Schor

’t Schor is een belangrijk natuurgebied aan het worden. Je vindt hier veel flora en bijzondere vogels. We hebben geprobeerd om samen met het Rijk en Staatsbosbeheer een beheerregeling te maken. Dat is helaas niet gelukt. De natuur zal de komende jaren zelf voor verandering gaan zorgen dankzij de dynamiek van de Waddenzee.

Ontwikkeling strand Zuiderhaven

Nadat in 2015 de Zuiderhaven is gebaggerd is aansluitend in 2017 het Zuiderstrand opgeknapt en uitgebreid. Er zijn speeltoestellen en een fietsenstalling geplaatst, er is zwemwater aangeduid en de bestrating rondom is aangepakt. De officiële opening vond plaats op 12 juli 2017 waarbij alle schoolkinderen uit Den Oever op een ijsje werden getrakteerd.

Camperplaatsen Zuiderhaven

Gelijktijdig met het opknappen van het Zuiderstrand hebben we ook acht camperplekken aangelegd. Deze worden voorzien van stroom, water en een vuilwaterput. De eerste jaren stonden hier af en toe wat buitenlandse camperaars, maar nu hebben ook Nederlanders deze fraaie plek ontdekt. De camperplekken staan regelmatig helemaal vol.

“Na een moedig besluit van de Gem. Wieringen en door Gem. Hollands Kroon voortvarend opgepakt is er door overleg met inwoners en bedrijfsleven Waddenpoort kunnen ontstaan. Laat de toeristen en bedrijvigheid maar komen, Den Oever is klaar voor de toekomst.”
- Jacques de Waal